Scooter Rijbewijs

Scooter / Bromfiets Rijbewijs

Sinds 1 oktober 2006 is besloten om het toen huidige bromfietscertificaat te vervangen door een bromfietsrijbewijs of ook wel Scooterrijbewijs. Het moest er net zo uit gaan zien als bij een personenautorijbewijs. Hierop staat categorie B aangevinkt maar voor bromfietsen en scooters moest deze Categorie AM gaan heten. Dus sinds dien mag je scooter en of bromfietsen rijden met een rijbewijs AM.

Deze invoering van het bromfietsrijbewijs moest er voor zorgen dat de verkeersveiligheid groter zou worden en bromfietsers en scooter rijders beter wisten wat ze wel en niet mochten. Uit cijfers was namelijk gebleken dat van alle verkeersdeelnemers in Nederland lopen jonge bromfietsers het grootste risico op een ongeval.

Voor mensen die al in het bezit zijn van een geldig rijbewijs A of B veranderende eigenlijk niets. In Nederland mag je namelijk met een geldig rijbewijs A of B gewoon rijden met een bromfiets, snorfiets of scooter. Bromfietscertificaathouders toen der tijd komen hun Bromfietscertificaat van 1 oktober 2006 gewoon bij de gemeentehuis omruilen voor een rijbewijs AM. Ze hebben hier zelfs de tijd voor gekregen tot Oktober 2009.

Een Scooter rijbewijs AM kon je vroeger simpelweg verkrijgen nadat je mee had gedaan aan een theoretische toets waarbij alle regels werden behandeld in vraagvorm die antwoord moesten worden. Tegenwoordig is dit ook weer veranderd en is sinds 1 maart 2010 de persoon die zijn scooter rijbewijs wilt halen verplicht om praktijkexamen af te leggen.  

Je rijbewijs wil je natuurlijk meteen halen op je 16e, omdat het 'moet'. Daarom advieseren wij je eventjes rond te neuzen op bekende sites zoals het cbr of de anwb. Veel succes met je rijbewijs!